Ke1e_steenlegging_St_Josephkerk.jpgrkgebouw

Bouwgeschiedenis

In 1917 werden onder verantwoordelijkheid van deken P. Deessen oude huizen opgekocht aan de Herensingel. In 1920 gaf de bisschop van Haarlem A. Callier de kapelaan A.J.J. Leusen, wiens laatste doopnaam ook Joseph luidde, de opdracht om een nieuwe parochie te stichten in de omgeving van de Herensingel.

St_Joseph_in_aanbouw.jpg

In 1922 gaf Leusen aan de gebroeders Van Laan de opdracht voor het ontwerp van de kerk. In maart 1924 werd het ontwerp van de kerk gepresenteerd en begonnen de eerste werkzaamheden. Op 1 september dat jaar werd de eerste steen gelegd. Op 17 september 1925 werd de vierde parochiekerk van Leiden afgerond en geconsecreerd als Sint Josephkerk. Deze naam werd gekozen omdat de kerk in een arbeiderswijk stond en Sint Joseph de patroon van de arbeiders is.

Fresco.JPGInrichting

Het kerkinterieur verkeert voor een belangrijk deel nog in oorspronkelijke staat. De muurschildering van de Drie-eenheid en de engelen achter het altaar zijn door Alex Asperslagh ontworpen en aangebracht in Jugendstil stijl. De Latijnse tekst rond de boog is afkomstig uit Daniël 3,57: "Looft de Heer, alle schepselen Gods, prijst en verheft Hem eeuwig." Deze werd pastoor Vijverberg in 1931 aangeboden op zijn zilveren priesterjubileum. In 1938 werd de huidige preekstoel geplaatst. Ook uit de jaren 30 stamt de wassen beeldengroep van de jaarlijkse opgebouwde kerststal, die de grootste van Leiden en omstreken is (circa 6 meter hoog, 10 meter lang en 7 meter breed). De zestien kruiswegstaties werden in 1943 door Wijnand Geraedts geschilderd. Het doopvont is afkomstig van de in 1934 gesloten "Mon Père kerk. De preekstoel uit 1938 is ontworpen door Jan van der Laan en uitgevoerd door de gebroeders Van Remmen. Het oorspronkelijke glas-in-lood is in 1955 vervangen door het huidige. In 1968 werd het huidige teakhouten altaar geplaatst dat relikwieën bevat van St. Bonifatius en de martelaren van Gorcum.

Orgel_rechts.JPGOrgel

Het orgel van de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart en Sint Josephkerk in Leiden werd in 1928-1929 gebouwd door Valckx & Van Kouteren. Het is een van de oudste bestaande werken van deze Rotterdamse orgelbouwers. Na de overname van dit bedrijf door Pels & Van Leeuwen te Alkmaar kwam het orgel aldaar in onderhoud. Het orgel is in 1977 gerestaureerd. Het orgel bestaat uit twee delen die links en rechts in een grote spitsboogvormige loggia zijn geplaatst met in de buitengevel een groot venster met glas in lood invulling tussen de twee fronten van het orgel.

Orgel_links.JPG

Status

Het gebouw werd in 2000 als rijksmonument aangewezen. De kerk is onderdeel van de Historische Canon van Leiden (nummer 51). Het is de grootse in gebruik zijnde Rooms-Katholieke kerk van Leiden en een van de hoogste gebouwen van de stad. In 2016-2017 is de kerk deels gerestaureerd.